Vynikajúca maková torta bez laktózy

18.01.2022

Ingrediencie

na okrúhlu formu s Ø 20 cm

Cesto na 2 korpusy (po prerezaní 4)

8 vajec

200 g cukru
200 ml olivového oleja
200 ml bezlaktózového mlieka
260 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
140 g makovej múky
2 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Makový krém

500 g bezlaktózového mascarpone
400 g bezlaktózového tvarohu
5 PL práškového cukru
4 PL mandľového likéru
70 g mletého maku
jablkový džem

Čokoládová poleva

100 g horkej čokolády
1-2 ČL kokosového oleja
1 ČL škorice
granátové jablko

Postup:

  1. V miske vyšľaháme 4 žĺtka a 100 g cukru do peny. Pridáme 100 ml oleja, 100 ml mlieka, premiešame a prisypeme suché ingrediencie - 130 g špaldovej a 70 g makovej múky zmiešanej s 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva. V druhej miske vyšľaháme 4 bielka so štipkou soli do tuhého snehu, ktorý po lyžiciach ručne primiešame do cesta. Okrúhlu formu vymastíme a vyložíme papierom na pečenie po bokoch a dne formy.


  2. Cesto vylejeme do formy, uhladíme, vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 30 až 35 minút. Následne korpus vyberieme, necháme chvíľu na kuchynskej linke, vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí ho prerežeme na 2 časti. Rovnakým spôsobom upečieme aj druhý korpus, ktorý po vychladnutí prerežeme. Takto dostaneme 4 korpusy.

  3.  V miske zmiešame mascarpone s tvarohom, cukrom a mandľovým likérom. Pridáme mletý mak a jemne premiešame. Ak je to potrebné, po ochutnaní ho ešte dosladíme. Na chvíľu ho odložíme do chladničky, aby trochu stuhol. A potom sa už pustíme do vrstvenia: začneme prvým korpusom, ktorý potrieme jablkovým džemom. Pokračujeme vrstvou krému, korpusom potretým džemom, krémom a takto postupujeme, až kým nepotrieme všetky korpusy.

  4. Vrch torty potrieme jemnou vrstvou krému a boky obtiahneme zvyšným krémom. Hotovú tortu polejeme čokoládovou polevou, ktorú sme roztopili nad vodnou parou a zmiešali s kokosovým olejom a škoricou. Ozdobíme granátovým jablkom a ak chcete zvýrazniť slávnostný podtón torty, môžete pridať tymianové vetvičky a domáce pusinky.




Zdroj:https://www.lenivakucharka.sk/makova-torta-bez-laktozy/

© 2021 recepty. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky