Jarné: Špenátové tortičky s jahodami a mascarpone krémom
Suroviny
Cesto:
3 šálky múka špaldová hladká
6 ks vajcia
1 šálka cukor kryštálový
2 bal. cukor vanilkový
1 bal. prášok do pečiva
1 bal. špenát baby
1/2 šálky olej rastlinný
Na pokvapkanie korpusov:
z 1 pomaranča šťava
pomarančová
prosecco
Krém:
250 g mascarpone
400 ml smotana na šľahanie
100 g čokoláda biela
1 bal. cukor vanilkový
150 g cukor práškový
Okrem toho:
500 g
jahody
Postup:
- Špenátové listy umyjeme pod tečúcou vodou, sparíme horúcou vodou a rozmixujeme v mixéri na kašu.
- Cukor a vanilkový cukor spolu s vaječnými žĺtkami vymiešame do svetlej peny. Pridáme olej. Múku preosejeme, premiešame s práškom do pečiva a po častiach pridávame múku k vaječnej hmote. Primiešame rozmixovaný špenát. Z vaječných bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zamiešame ho do cesta.
- Malé okrúhle formičky vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou. Naplníme cestom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 55 - 60 minút. Upečené malé korpusy necháme úplne vychladnúť. Každý prekrojíme pozdĺžne na dve časti. Obidve časti rovnomerne pokvapkáme šťavou z pomaranča a proseccom.
- Krém: Polovicu smotany zohrejeme a rozpustíme v nej bielu čokoládu. Necháme vychladnúť. Dobre vychladenú druhú polovicu smotany vyšľaháme dotuha. Mascarpone zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, so šľahačkou s bielou čokoládou a premiešame s do tuha vyšľahanou smotanou.
- Jednu časť prerezaného korpusu vložíme naspäť do foriem, jahody pokrájame na plátky, poukladáme po okrajoch formičiek a stred vyplníme krémom. Na to položíme druhú časť korpusu. Potom tortičky vyberieme (vytlačíme) z formičiek a ozdobíme krémom a jahodami.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/spenatove-torticky-s-jahodami-a-mascarpone-kr/79928-recept.html
