Čokoládová torta s malinami
18.01.2022
Ingrediencie
okrúhla forma s Ø 20 cm
3 korpusy na tortu
9 vajec
150 g trstinového cukru
75 g kakaa
Čokoládová plnka do torty
100 g horkej čokolády
250 g mascarpone
250 ml smotany na šľahanie
čerstvé maliny
práškový trstinový cukor podľa potreby
Čokoládová poleva
60 ml smotany na šľahanie
60 g horkej čokolády
čerstvé maliny na ozdobu
hoblinky bielej čokolády
Postup:
- V miske si nad vodnou parou rozpustíme čokoládu. Roztopenú čokoládu stiahneme zo sporáka, necháme trochu vychladnúť a následne k nej pridáme mascarpone izbovej teploty. Premiešame stierkou, aby sa nám čokoláda a mascarpone pekne prepojili. Následne pridáme k čokoládovému mascarpone smotanu na šľahanie a 2 lyžice trstinového cukru a vyšľaháme na hladký a nadýchaný krém. Krém môžete v tejto fáze ochutnať a ak je to potrebné, ešte si ho trochu osladiť.
- Na tortový podnos alebo plochý tanier položíme prvý vychladnutý korpus. Natrieme naň 1/3 krému a naukladáme zopár čerstvých malín. Krém s malinami prikryjeme druhým korpusom a jemne pritlačíme, aby sa spojil s krémom. Natrieme ďalšou 1/3 krému, pridáme maliny a prikryjeme posledným tretím korpusom. Vrch posledného korpusu a boky torty natrieme zvyšným krémom (boky len jemne, chceme totiž dosiahnuť efekt polonahej resp. naked torty) a celú tortu odložíme do chladničky, aby nám pekne stuhla.
- V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie. Dávame pozor na to, aby sme ju neprevarili, stačí ju zohriať tak, aby bola horúca a hneď na to stiahnuť zo sporáka. Do horúcej smotany pridáme nalámané kúsky čokolády, chvíľku necháme tak a následne dobre premiešame. Vylejeme na tortu, lejeme od stredu, čokoládová poleva sa nám takto pekne roztečie. Čokoládovú polevu po bokoch neurovnávame, ale necháme ju len voľne stiecť. Tortu ozdobíme malinami a hoblinkami bielej čokolády a môžeme sa pustiť do krájania a jedenia. Najlepšie s niekým, lebo táto torta je vysoko návyková. :) Nech vám chutí!
Zdroj: https://www.lenivakucharka.sk/cokoladova-torta-s-malinami/
